Leren en belijden is een methode voor catechese. Catechese is een kerntaak van de kerk. De kerken van de gereformeerde gezindte zijn gebaseerd op de Bijbel en de reformatorische belijdenisgeschriften. Haar belijdenis moet overgedragen worden aan de doopleden van de gemeente.
Hoe krijgt de catechisant inzicht in de geloofsleer? Hoe slaan we de brug van de eeuwenoude belijdenis naar het heden? Hoe worden de jongeren geraakt door de waarheid? Met het doel deze brug te slaan is Leren en belijden ontstaan. Een catechetische leergang die zeven jaar beslaat. De methode wordt onder meer in een aantal Gereformeerde Gemeenten en Hersteld Hervormde Gemeenten al enkele jaren gebruikt.
In een aantal opzichten is de methode traditioneel te noemen. Ze maakt gebruik van een selectie uit het bekende vragenboekje van Hellenbroek,
het Kort Begrip en de Heidelbergse Catechismus. In de verwerkingsvragen wordt ingegaan op samenhang met de Bijbel, het persoonlijk leven van de catechisanten en de verantwoordelijkheid die ze dragen.
Omdat jongeren van vandaag met allerlei ideeën in aanraking komen die niet met het reformatorisch belijden overeenstemmen, zijn er ook thema’s opgenomen die met actuele vragen te maken hebben. De thema’s geven een uitwerking, verdieping en actualisering van de geloofsleer, bijvoorbeeld schepping en evolutie, God en het lijden, ambt en gave, tekenen der tijden, seksuele relaties.
De deeltjes A1 en A2 sluiten aan bij het bekende vragenboekje van Hellenbroek. U vindt hier de inhoudsopgave en hier een voorbeeldbestand.
Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor de juiste werking van de site. Voor het meten van bezoekgegevens wordt gebruik gemaakt van geanonimiseerde analytische cookies. Meer info