Dit boek is het derde deel in de serie ‘Biblebelt studies’. Daarin worden onderwerpen verkend over de cultuur, geschiedenis en betekenis van orthodoxe protestanten in de zogenaamde ‘bijbelgordel’, die van Zeeland naar Overijssel slingert. In dit deel staan een aantal aspecten van de reformatorische school in de schijnwerpers. Tien verschillende onderzoekers en auteurs
werkten mee: Gerdien Bertram-Troost, Nico Broer, John Exalto, Bram de Muynck, Niels Rijke, Anneke Pons, Bart Jan Spruyt, Richard Toes, Wim Westerman en Maarten Wisse.
De rode draad door het boek heen is de vraag hoe een goede balans gevonden wordt tussen openheid naar de samenleving en andersdenkenden toe aan de ene kant en behoud van eigen identiteit, normen en waarden aan de andere kant. Worden kinderen van ouders die een ander geloof hebben toegelaten binnen een reformatorische school of worden ze geweigerd?
Worden middelbare scholieren voor bereid op de grote diversiteit in de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld door contact te leggen met andere scholen, of worden de deuren stevig vergrendeld? En zijn de antwoorden op deze vragen in een stad als Rotterdam en in het hart van de Veluwe gelijk, of zijn er meerdere goede antwoorden mogelijk?
De onderwerpen en de insteek van de scribenten is verschillend, maar de eindredactie is er toch in geslaagd er een geheel van te smeden. Meerdere hoofstukken zetten aan tot denken, waarbij er twee echt uitsprongen. De door Richard Toes en Bart Jan Spruyt beschreven zoektocht van de Guido de Bres in Rotterdam-Zuid laat op een indrukwekkende manier zien hoe spannend de genoemde vragen worden, als een paar kilometer verderop een islamitische school in ernstige onderwijskundige problemen komt. Ook het afsluitende hoofdstuk van Maarten Wisse, die heel bewust Christus en niet allerlei regels en regeltjes centraal stelt, zal de lezer inspireren. De antwoorden die hij aanreikt zijn namelijk niet alleen in de school, maar ook in kerk en gezin bijzonder relevant