• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

De opiumslaaf

Als de Chineese geleerde Hsi na problemen met heidense familieleden naar huis loopt, wordt hij plotseling aangevallen door een grote, woeste hond. Hij staat grote angsten uit, maar bedenkt dan hoeveel erger de aanvallen van de duivel zijn. Terwijl de hond hem dreigt te verscheuren, valt Hsi op zijn knieën en bidt hij ernstig tot God. De Heere hoort: de hond draait zich om en verdwijnt – ogenschijnlijk zonder aanleiding.

Het is een van de vele voorvallen waarmee Hsi te maken krijgt en waaruit hij belangrijke lessen leert. Jarenlang leeft de wijze Chinees in geestelijke duisternis. Als hij door moeilijkheden ook nog zijn toevlucht neemt bij opium en aan een verslaving ten onder gaat, lijkt het einde nabij.

Maar dan komen er zendelingen, op zoek naar mogelijkheden om de Blijde boodschap in de Chinese binnenlanden te verkondigen. Een van de krachtigste methoden waarmee ze de sceptische bevolking voor hun Meester weten te vinden, is hun manier van leven. Hun zorg voor medemensen en hun eerbiedwaardige leven maken indruk op de Chinezen.

 

Toch geeft Hsi zich niet zomaar gewonnen: hij moet net als veel anderen niets van dat Westerse gedoe hebben. Dat hij Christus leert kennen, is dan ook niet te danken aan zijn inspanningen. Nee, God heeft het op hem voorzien. Daarvoor gebruikt Hij een bijzonder middel: een wedstrijd in geleerdheid. Hsi wint die wedstrijd, leert de zendelingen van dichterbij kennen, wordt ingewonnen door de Heilige Geest en raakt na een heftige strijd zelfs verlost van zijn opiumverslaving. Hij zal uiteindelijk een belangrijke rol spelen bij het verspreiden van het Evangelie in China.

 

Het waargebeurde verhaal van Hsi is te lezen in ‘De opiumslaaf’. Howard Taylor, zoon van de bekende zendeling Hudson Taylor (en net als zijn vader jarenlang werkzaam in China), beschreef het voor het eerst in een boekje dat in 1909 in het Nederlands uitkwam. Bij uitgeverij De Banier verscheen onlangs een nieuwe uitgave.

‘De opiumslaaf’ leest gemakkelijk en bevat veel om over na te denken: over de levenshouding van christenen, de kracht van de Heilige Geest en de prijs die Hsi wilde betalen voor zijn geloof. De fouten die de grote geleerde maakte worden niet weggelaten, maar de manier waarop hij er zijn lessen uit trok zijn ook nu nog inspirerend. Een aanrader om te lezen en te delen.

De opiumslaaf

Howard Taylor
vanaf 949