Een man een man, een woord een Woord. Dat is de typering die Steef Post van zijn eigen boekje geeft. Het gaat over mannen die moeten staan voor hun taak en roeping. Daarbij past het gewone gezegde Een man, een man, een woord, een woord. Post verandert de schrijfwijze evenwel in Woord met een hoofdletter. Dat maakt hij ook waar in het boekje.
Hij bespreekt allerlei aspecten van het leven van mannen en verbindt die met het Woord van God. Dat gaat soepel. Hij brengt Bijbelgedeelten tot leven, bijna tussen neus en lippen door. En intussen gaat het over wat mannen denken, voelen of doen.
Dus mannen die ernaar verlangen de Heere Jezus na te volgen in hun leven, kunnen in het boekje bij Post de nodige wijsheid vinden. Post schrijft uitnodigend, waardoor hij het verlangen om man met God te zijn bij de lezer aanwakkert. En dat zal ook zijn bedoeling zijn!
Traditionele kijk
Ik noem het een boekje, want het is geen dikke pil, maar toch zegt Post er wel veel in. De thema’s die in 23 hoofdstukken de revue passeren zijn onder andere: geroepen als man, man en werk, een man en zijn afgod, matigheid voor mannen, ruzie, pornografie en seks, vader en zoon, een man alleen, ambtsdrager zijn, man in Christus. Post coacht de lezer door de onderwerpen heen. De hoofdstukken zijn kort. Dat betekent dat de niet-lezers onder de mannen er ook prima doorheen kunnen komen.
Aardige SGP’er
Wat vind ik van de visie van Steef Post? Hij sluit aan bij de traditionele kijk op mannen en vrouwen. Als je aansluiting zoekt bij Gods Woord, kan dat niet anders. Tegelijk schrijft hij voor mensen in 2018. Zijn visie is niet van 100 jaar geleden, maar hedendaags. En dat komt ook doordat hij aansluit bij Gods Woord. Dat is immers in alle tijden, als je goed luistert, een frisse bron.
Hij weet van de verschillen tussen mannen en vrouwen. Hij benadrukt dat beiden door God geroepen zijn om sámen te werken aan het goede leven. Post neemt de psychologie niet als uitgangspunt, maar weet intussen aardig wat gezonde, psychologische inzichten door zijn teksten heen te weven. Ik ken Post niet, maar denk al lezend: „Hij moet gewoon een heel aardige SGP’er zijn en een goede gesprekspartner.”
Vaderdag
Het is ook een leuk boek voor vrouwen om te lezen. Ze leren er hun man beter door te begrijpen. En, dat is ook niet onbelangrijk, bij elk hoofdstuk zitten gespreksvragen. Die kunnen mannen onderling bespreken, maar ook de vaders met hun zonen en ook dus een man en zijn vrouw samen.
Tip: dit is een mooi boekje om cadeau te doen op Vaderdag. Geef het dan ook aan uw vrijgezelle broer. Die heeft er net zo veel aan. Mannen kunnen naar mannenbijeenkomsten gaan om zichzelf beter te leren kennen. Ze kunnen ook thuis in de spiegel kijken. Daar kan dit boekje bij helpen.