• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Een protestantse katholiek

Er zijn van die periodes in de kerkgeschiedenis, die niet zo heel bekend zijn, maar toch aandacht verdienen. Een ervan is de Allgauer Erweckungsbewegung waarvan het begin rond 1790 lag. Een van de mensen die de Heere voor deze opwekking binnen de Rooms-Katholieke kerk van Duitsland gebruikte, was priester Martin Boos.

Johann Martin wordt geboren in Huttenried (Schwaben) op 25 december 1762. Zijn vader is een aanzienlijke boer, maar helaas overlijden hij en zijn vrouw toen Martin nog geentien jaar oud was. 

 

De wees groeit op in het gezin van een oom, die hem scholing aanbiedt en er algauw achter komt dat de jongen een goed stel hersenen heeft. ‘Ik zou graag geestelijke willen worden’ zegt Martin na een aantal jaren onderwijs. De oom is verbaasd, stemt erin toe, maar zegt er wel bij dat Martin bij onvoldoende resultaten schoenmaker zal moeten worden. 

 

Boos’ eerste gemeente wordt Unterthingau (Beieren). ‘Het levend geloof dat het hart vernieuwt en ons in het verborgen leven met
God en Jezus Christus doet leven, was hem echter nog vreemd’ Een bezoek aan een stervende, waarvan Boos veronderstelt dat de man wel naar de hemel zal gaan, omdat hij ‘zo'n godvruchtig en heilig leven geleid’ had, opent zijn ogen dat het niet om de werken gaat, maar om ‘Christus voor ons’.

 

Veel maakt Boos daarna mee, zijn prediking (tot ziin dood binnen de roomse kerk) wordt rijk gezegend, maar hij heeft ook talloze vijanden, die hem willen veroordelen, soms op bizarre gronden. Een tijdlang preekt hij in Oostenrijk, maar ook daar accepteren velen de leer van vrije genade niet. Aan het eind van zijn leven — op 63-jarige leeftijd — schrijft Boos: ‘De ellende die ik in Beieren en Oostenrijk omwille van Christus en het Evangelie heb moeten doormaken, was deels een geschenk van God, deels een noodzakelijke en heilzame kastijding en beproeving’ 

 

Een protestantse katholiek is een mooi vormgegeven boekje, dat prettig leest. Aanbevolen!

Een protestantse katholiek

Johannes Gossner e.a.
vanaf 1595