• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Een vroegrijpe vrucht

De titel van de levensschets van Hugo Binning (1627-1653) vat het leven van deze Schotse predikant treffend samen. Op zijn negentiende jaar werd hij al hoogleraar in de filosofie, drie jaar later werd hij predikant. De zeer begaafde jongeman had tevens een heel zwakke gezondheid. Hij droeg de schat in een aarden vat. Jong werd hij, na een smartelijk ziekbed, ingezameld in de eeuwige zaligheid.

Hoewel zeer geleerd was de prediking van Binning te begrijpen door de eenvoudige man. Zijn prediking was ernstig, recht op de man af. Ernstig in de waarschuwingen, liefdevol en indringend in de nodiging om de zaligheid in Christus te zoeken. De Heere gebruikte de prediking tot bekering van velen. Zelf ging Binning graag naar de kerk bij collega-predikanten, als hij maar merkte dat ze Gods Woord oprecht verklaarden.

Over het leven van Binning weten we meer doordat de predikant Jacobus Koelman en belangrijk werk van Binning in het Nederlands vertaalde. Het betreft het boek Ettelijke gronden van de christelijke religie. Het boek is enkele jaren geleden opnieuw vertaald en verschenen onder de titel Grondslagen van de christelijke religie. Samen met Binnings boek De ware gemeenschap met God is het op dit moment in de aanbieding bij Den Hertog. Een echte aanrader!

Wel, toen Koelman het boek van Binning wilde uitgeven, vond hij het belangrijk om meer over het leven van Binning te vermelden. Hij stelde daartoe een vraag aan een predikant die Binning persoonlijk had gekend. Deze schreef een uitvoerige levensschets. Ds. C.J. Meeuse gebruikte deze, samen met andere bronnen, om een mooi boekje te schrijven over Binning.

Het bevat een hoofdstuk over Binnings leven, een hoofdstuk over de tijdsomstandigheden van toen en een hoofdstuk over de geschriften van de Schotse predikant. In dit hoofdstuk staat een aantal treffende citaten uit de geschriften van Binning. Ook deze nodigen uit om nader kennis te maken met het werk van deze godvruchtige prediker. Daarom bevelen we het boekje hartelijk aan.

Een vroegrijpe vrucht

ds. C.J. Meeuse
vanaf 1199