• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Genade

De eerste verhandeling van Jonathan Edwards (1703-1758) in dit boekje gaat over het verschil tussen algemene en zaligmakende genade. Dat werkt hij uit als het verschil tussen dood en leven, viees en Geest. De tweede gaat over de zaligmakende genade, Daarin staat de liefde volgens Edwards centraal. Deze liefde wordt verder uitgewerkt in het volgende besproken boek. Samen vormen deze verhandelingen eigenlijk de inleiding op de derde verhandeling: het werk van de Heilige Geest.

Het valt op dat Edwards naast het middellijke ook het onmiddellijke werk van de Geest beschrijft. Dit hoofdstuk vult bijna de helft van het boek.

Edwards laat zien dat hij behalve in de theologie ook erg bedreven is in de filosofie. Reeds aan het slot van het eerste hoofdstuk citeert hij de anglicaanse geestelijke en filosoof dr. S. Clarke.

Vooral in het derde hoofdstuk maakt Edwards van de filosofie gebruik. Al redenerend gaat hij van tekst tot tekst, vat teksten samen en trekt zijn conclusies. Daarbij gebruikt hij veel teksten uit de Bijbelboeken van Johannes. Een voorbeeld van zo'n conclusie is: zoals de Zoon het Woord van de Vader is, is de Heilige Geest de Liefde van de Vader.

Naar eigen zeggen veronderstelt Edwards over de Heilige Geest meer dan gebruikelijk is. Dr. W. van Vlastuin schreef een toepasselijk voorwoord.

Genade

Jonathan Edwards
vanaf 1049