Gelukkig kan de zieke zwaan terecht bij de opvang voor wilde dieren. En Luuk weet meteen een goed onderwerp voor zijn spreekbeurt: de Wildopvang.
De ervaren auteur Margriet de Graaf heeft het boek een groen tintje meegegeven. Vergelijkbare thematiek –natuur, milieu, duurzaamheid– komt ook terug in eerdere boeken van De Graaf, zoals in ”Actie Sterrenbos”, waar kinderen een speelbos met berkenbomen proberen te redden. In dit nieuwe boek bedenkt Luuk een inzamelactie voor de zieke dieren. Intussen is er nog de kwestie van de stinkende sloot. Hebben de geheimzinnige witte jerrycans vlak bij de vindplaats van de moederzwaan met haar jonkies hier misschien iets mee te maken?
”Gevaar in de sloot” sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen uit de middenbouw van de basisschool: van klassendienst en samen (buiten) spelen tot een spreekbeurt. En er zijn interessante dierenweetjes speels verwerkt in dit spannende verhaal. Ook het thema rouw komt aan bod. De zwaan wil niet eten omdat hij rouwt. Bram legt uit aan Luuk: „In de rouw, dat ben je als er iemand van je familie gestorven is.” Luuks moeder laat merken dat ze hem begrijpt als hij verdrietig is. Verdriet mag je laten zien, dat is niet raar, zegt mama. Ze moedigt hem aan zijn zorgen ook aan God te vertellen.