• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Gods goede orde

Er is moed voor nodig om een boek te schrijven dat dwars tegen de tijdgeest ingaat. Men kan tijdens gemeenteavonden of SGP-bijeenkomsten binnen de beslotenheid van de eigen kring lezingen houden over onderwerpen waarin lichaam, gender, huwelijk en seksualiteit in het licht van de schepping aan de orde komen. Het is belangrijk dat dit gebeurt. Om er echter een boek over te schrijven, is echt iets anders. Dan treed je met je opvattingen naar buiten. Dat maakt kwetsbaar, vooral bij een onderwerp als dit. Alleen daarom al verdient dr. Klaassen respect.

Bijbel als leidraad

Er is echter meer wat waardering oogst. Zijn boek is een breed opgezette studie waarin de actuele stand van zaken over het onderwerp beschreven wordt. Die stand van zaken benadert hij vanuit de Bijbel. Dat Boek is voor hem de bepalende leidraad. Hoe radicaal meningen in de loop van de tijd veranderd zijn, de schrijver doet geen water bij de wijn. Het ‘Zo zegt de Heere’ blijft centraal staan. Bij het lezen komt het woord ‘grondig’ naar boven. Die grondigheid blijkt onder meer uit het indrukwekkende aantal geraadpleegde boeken en artikelen. Daarmee krijgt dit werk het karakter van een handboek of naslagwerk, zonder dat dit overigens afbreuk doet aan de leesbaarheid. Het is bijvoorbeeld interessant om te lezen hoe paus Johannes Paulus II over seksualiteit en het gezin schreef. Op meer dan één plaats wordt hij met instemming geciteerd. In dat opzicht staan de opvattingen van traditionele rooms-katholieken en reformatorischen dicht bij elkaar.

 

Uitleg en verdediging

Het boek toont eveneens aan hoe in korte tijd geheel nieuwe opvattingen over dit belangrijke onderwerp in de samenleving gemeengoed geworden zijn. Alsof er in de achter ons liggende eeuwen helemaal geen seksuele ethiek met de Bijbel als basis bestaan heeft. Klaassen citeert in dit verband een uitspraak dat er sprake is van ‘een fundamentele herdefiniéring van wat het voor iedereen betekent een man of vrouw te zijn, de verdringing van biologie en een totale herschrijving van de maatschappelijke regels met vérgaande gevolgen’ (pag. 116). Dit citaat doet denken aan de uitspraak van Nietzsche over Umwertung aller Werte (omkering van alle waarden). Het lijkt erop dat die omkering in onze westerse samenleving voor heel velen nu werkelijkheid geworden is. Het boek is van belang om andersdenkenden duidelijk te maken wat de uitgangspunten zijn voor de zienswijze van mensen voor wie de Bijbel betekenisvol is. In dat opzicht heeft het werk van Klaassen een apologetische spits: uitleg en verdediging. 

 

Opscherping 

Daarnaast is het waardevol voor de eigen achterban. Immers, hoe je het ook wendt of keert, de invloed van de tijdgeest en het daarmee verbonden denken gaan ook ‘onze’ mensen niet voorbij. Het is mede om die reden van betekenis dat in één boek op een lezenswaardige wijze deze zaken ter opscherping en wapening worden behandeld. Daarbij kunnen we wijzen op de vier excursen. In één daarvan komt homoseksualiteit ter sprake. Het is hierbij ook goed om aandacht te vragen voor het prachtige hoofdstuk over het gezin. Uiteraard is dit boek in de eerste plaats bedoeld om te lezen. Het effect zal echter meer dan verdubbelen wanneer in leeskringen of tijdens verenigingsavonden de stof besproken wordt. Het betreft immers een onderwerp dat ons allen aangaat. Tijdens de presentatie van dit werk zijn er door deskundigen een aantal positief-kritische opmerkingen geplaatst. Die laten onverlet dat, zoals ds. C. Sonnevelt dat in het Voorwoord formuleerde, we met dit boek vooruit kunnen: ‘Het is een publicatie waar niemand omheen kan (WF).

Gods goede orde

Dr. M. Klaassen
vanaf 1699