”Uitverkoren in Christus”, daarover gaat het eerste hoofdstuk. Het laatste hoofdstuk gaat over ”De Verheerlijking”. Daartussen ligt het genadewerk Gods waartoe Christus Zich gaf en dat de Heilige Geest vanuit het Woord werkt in de harten van de Zijnen. Steeds wordt begonnen met het uitleggen van Schriftgegevens. In de verdere doordenking en uitwerking komen vooral veel puriteinen aan het woord. Ook gedachten over de orde des heils van Hollandse oudvaders krijgen aandacht. In de weergave en de benadering van getrouwe vaderen krijgt vanzelf de drieslag van de Catechismus, ellende-verlossing-dankbaarheid, fundamentele plaats en aandacht.
Duidelijk stelt ds. De Vries de Bijbelse grondlijnen tegenover hedendaagse ontwikkelingen en opvattingen die opkomen vanuit een oppervlakkig geloof of menselijke activiteiten. Zulke gedachten wijst de auteur gefundeerd en Schriftuurlijk af. In de lijnen die hij trekt ten aanzien van het geestelijke leven, maakt hij soms andere keuzes dan bekende bevindelijke schrijvers doen. In de gedachten over de wedergeboorte gaat ds. De Vries in het spoor dat puriteinen veelal volgen. Vooral de gedachten van Archibald Alexander spreken hem erg aan. De verootmoediging tot verslagenheid in het hart wordt dan als voorafgaand werk benoemd. Zo komt de zich verloren en schuldig kennende zondaar voor het eerst tot Christus. Waar het gaat over de verzegeling met de Heilige
Geest acht hij deze er feitelijk reeds te komen in de wedergeboorte. Ook dit wordt nog weleens anders weergegeven. Ds. De Vries volgt hier de lijn van de vroege puritein John Owen. Uiteraard wordt deze verzegeling in en door geloofsoefening nader gekend.
Dit is een leerzaam boek waaruit ook veel historische kennis op dit terrein verkregen kan worden.