• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Openbaring voor jongeren

Oei, dacht ik, dat geldt ook voor mij! Het was een zondag in de vakantie. Ik zat in een vreemde kerk. Je kent er niemand en kijkt een beetje nieuwsgierig rond. Dan begint de preek en je zet jezelf in de luisterhouding. Het was een prachtige preek! Thuis heb ik ’m nog een keer beluisterd. Want voor mij gold ook: wat weet ik eigenlijk over de hemel? En wat heeft de Here ons daarover al bekend gemaakt?

In mijn postvak zat al het verzoek om een recensie te schrijven over het boekje Openbaring voorjongeren van Post. Ja, dat ga ik doen, dacht ik, in het Bijbelboek Openbaring geeft de Here ons een inkijk in de hemel! En wat mooi dus om samen met jongeren dit Bijbelboek te lezen. Datis geweldig en nodig! Want hoe komt het toch dat we vaak het idee hebben dat het lezen van Openbaring alleen geschikt is voor ‘doorgewinterde’ christenen? Is dat zo? Met andere woorden: moet je alles snappen als je het leest Natuurlijk niet! “Zelfs al weet je niet goed wat alles betekent, dan nog kun je over de verhalen nadenken en er samen over praten’”, zegt Steef Post in het nawoord bij zijn boekje.

 

Auteur en doelgroep
Steef Post, wie is hij? Daar kun je op internet natuurlijk van alles over vinden. Voor dit boekje is die info niet allemaal belangrijk, maar wel naar het antwoord op twee vragen: Wat heeft deze schrijver met jongeren en wat is zijn kerkelijke achtergrond?

Met jongeren blijkt hij veel ervaring te hebben: Zijn carriére is hij gestart als onderwijzer in Dinteloord. Tijdens zijn werk op de basisschool heeft hij de studie Nederlands opgepakt, eerst de lerarenopleiding en aansluitend zijn doctoraal. In die tijd werkte hij als docent Nederlands op de Gomarus Scholengemeenschap te Gorinchem. Later ging hij meer in de richting van management, eerst in het onderwijs, daarna in de GGZ. Genoeg ervaring dus in het werken met jongeren.

 

Hij is van harte gemeentelid van de Gereformeerde Gemeenten. Dat hij Bijbelstudies voor jongeren schrijft past daarom echt bij hem. 

 

De achterflap

Achterop het boekje staat een tekst die jongeren wel aanspreekt. Johannes werd gevangengezet op
een klein eiland in de grote zee. Saai, denk je misschien. Maar Johannes heeft daar ongelofelijke dingen gezien. Hij zag woeste dieren, sprinkhanen, een draak ... en het meest bijzondere was wel dat hij de Heere Jezus zag als het Lam dat geslacht is. Gelukkig moest Johannes alles opschrijven en staat het in het Bijbelboek Openbaring. Wil je daar meer van weten? Lees dit boek! Nou, dat gaan we doen, Steef!

 

Opzet
Het boekje volgt in 25 hoofdstukken gewoon de inhoud van het Bijbelboek. Eerst de opdracht van Jezus aan Johannes, dan de zeven brieven en daarna de hoofdstukken met de visioenen. Boven elk hoofdstuk staat over welk gedeelte van Openbaring het zal gaan. Dat kun je er dus bij lezen. De  taal is eenvoudig, de hoofdstukken zijn kort en hebben aan het eind een blokje ‘om over door te praten’. Dat is steeds een vraag of een opdracht die aansluit bij het leven in deze tijd. ‘Om over
door te praten’ suggereert al dat je dit boek niet in je eentje leest. Het is heel geschikt voor het lezen in een groepje. Dat kan een bijbelstudiegroepje zijn, maar ook een gezin of een klas.

 

Inhoud
Hoofdstuk 1 start met te vertellen hoe Johannes op Patmos gevangen zit en nergens heen kan. Vanuit Efeze is hij verbannen. Is dat dus het eind van zijn werk? Nee, hij gaat dingen zien die nog nooit iemand heeft gezien! Hij mag in de hemel kijken en Jezus zien. Jezus geeft hem de opdracht zeven brieven te schrijven.

 

De hoofdstukken 2 tot en met 8 hebben elk zo’n brief als inhoud. Het is bijzonder hoe de schrijver elk hoofdstuk begint. Soms met een verhalend stukje over de betreffende gemeente, zoals die bij elkaar zit tijdens het lezen van de brief. Soms ook met informatie over de plaats waar de gemeente zich bevindt en de situatie. Post heeft veel kennis over de tijd waarin de brieven geschreven zijn. Heel leerzaam! En niet alleen voor jongeren. Ik leerde er ook nieuwe dingen van.

 

De eerste brief is voor de gemeente waar Johannes opgepakt is: Efeze. Het hoofdstuk begint zo: In de kerk van Efeze zitten de mensen zachtjes met elkaar te praten. Anderen zijn nog niet eens gaan zitten. Ze lopen wat rond. Maar dan zien ze hoe er voor in de kerk een man gaat staan. Ze zoeken snel een plekje. Het wordt stil. De man voor in de kerk (...) heeft eenbrief in zijn hand. Van wie is die brief? Wat zou erin staan? De man gaat lezen. “Dit zegt Hij Die de zeven sterren in zijn rechterhand houdt ...”

 

En het hoofdstuk over de brief aan Pergamus start zo: Het wordt doodstil in de kerk. Plechtig leest de ouderling de brief van Jezus Christus aan de gemeente van Pergamus voor. “Ik weet ervan’, zegt de Heere Jezus, “dat bij jullie Antipas is gedood”. Antipas, van wie ze zo hielden. Ze herinneren het zich als de dag van gisteren ... 

 

Door zo te beginnen komt de inhoud van de brief meteen dichterbij. Het lijkt haastofje er zelf bij bent. En als dan de gespreksvraag aan het eind van het hoofdstuk over de wereld van vandaag gaat, komt de inhoud van de brief vanzelf in het gewone leven! 

 

Ook de hoofdstukken 9 tot en met 25 zijn geschreven op een manier die de inhoud dicht bij de lezer brengt. Je ziet het als het ware gebeuren. Een paar voorbeelden. Hoofdstuk 9: “De deur van de hemel staat open. Een luide stem roept Johannes binnen. ‘Kom hierboven. Ikzal je laten zien wat er gebeuren gaat”. Hoofdstuk 10: “In de handen van Jezus ligt nu een boekrol waarin alles staat wat er op aarde zal gaan gebeuren’. De titels van de hoofdstukken helpen mee om de inhoud te begrijpen. Bijvoorbeeld: ‘Kom binnen in de hemel’ (hfst. 9) en ‘De bruiloft komt eraan’ (hfst. 22). 

 

Het is opvallend dat er nergens na het lezen van een hoofdstuk nog uitleg komt over wat Johannes ziet. Gewoon in de tekst staat af en toe een korte zin die verduidelijkt wat er gebeurt en wat het doel daarvan is. Daardoor begrijp je wat je leest. Door het gevoel dat je er zelf bij bent, onthoud je het ook beter. Origineel gedaan! De blokjes ‘om even over door te praten’ aan het eind van elk hoofdstuk geven geen verdere uitleg van het hoofdstuk, maar zijn gericht op het leven van de lezer zelf. Ze lokken een gesprek uit en zijn heel gevarieerd. Bij het visioen met de paarden in Openbaring 6 (hfst. 10 in het boekje) staat bijvoorbeeld de opdracht: “Ga eens na waar nu het witte paard rijdt en er veel mensen bekeerd worden. Waar is het rode paard van de oorlog? En het zwarte van hongersnood? ... Waarvoor kun je bidden als ’ er oorlog is, of hongersnood? ...” 

 

Doel en resultaat
Dit boekje is geschreven voor jongeren vanaf 11 jaar. Het is leuk dat Post uit die doelgroep ook hulp heeft gekregen: in de verantwoording achterin het boekje bedankt hij de zes jongeren die hem hebben geholpen. Als je dit boekje hebt gelezen heb je op een toegankelijke manier kennisgemaakt met het Bijbelboek Openbaring. En dat is ongetwijfeld het doel van Steef Post. Jongeren hebben geleerd dat God in dit Bijbelboek zegt: Het gaat niet fout. Wie in Mij gelooft hoeft niet te schrikken als hij leest over grote
rampen of erge dingen. De duivel en deze wereld gaan voorbij. Koning Jezus overwint en Zijn kinderen zullen voor altijd bij Hem zijn. Wat een belangrijk resultaat! Bedankt, Steef Post, voor jouw verrassende keuze om juist dit Bijbelboek in de belangstelling van jongeren te zetten.

 

Conclusie
Van harte aanbevolen! En niet alleen voor jongeren, ook volwassenen zullen het met plezier lezen en er veel van leren.

Openbaring voor jongeren

Steef Post
vanaf 749