Door B.S. van Groningen in Eilandennieuws op 12-05-2017
Voor ouders is de puberteit niet de gemakkelijkste tijd. Wat kunnen ouders in deze tijd zoal van de pubers verwachten? Uitdagen, aftasten van de grenzen, ideeën naar voren brengen, waar u als ouder van schrikt. Aan de andere kant is het ook mooi om de puber te zien groeien naar de volwassenheid.
Bij het nauwkeurig volgen van de pubers zult u ook ervaren dat hun karakter zich ontwikkelt. Om op een evenwichtige manier met deze jongeren om te gaan is wijsheid, aandacht en begrip nodig. In de serie christelijke opvoeding krijgt u van deskundigen geweldige handreikingen. Niet alleen theorie, maar voluit aan de praktijk getoetst. Marieke Post en Joop Stolk hebben samen met de redactie van deze serie een bijzonder handzaam, maar ook instructief boekje geschreven. Geheel passend in deze tijd, de eenentwintigste eeuw. Het is heel belangrijk dat u uw puber goed begrijpt, daarom begint het eerste hoofdstuk er ook mee: je puber begrijpen. Hoe gaan we met spanningen in het gezin om en hoe ontstaan ze?
Veranderingen in de puberteit
Tegelijk hebben de schrijvers oog voor de veranderingen die juist in de puberteit optreden, zowel lichamelijk als qua denken en voelen. Hoofdstuk 4 gaat in op de vraag: hoe ga je met je puber om? Marieke Post vindt ook het praten met de puber van wezenlijk belang (H.5). Vanzelf gaan de schrijvers niet om het hebben van vrienden en verliefd worden heen (H.7). Joop Stolk en Marieke Post schrijven samen een hoofdstuk met betrekking tot de puber en de ander: iets voor een ander over leren hebben (8).
Voor ouders en opvoedkringen
Het boek is niet alleen bruikbaar voor vaders en moeders, maar uitermate geschikt voor opvoedkringen. Telkens staan er talloze tips en raadgevingen aan het eind van ieder hoofdstuk en aparte gespreksvragen voor de het bespreken in groepen. Een frisse uitgave met een schat aan informatie, gesprekken tussen ouders en de puber (s). Ieder gezin, dat jongeren heeft in deze puberleeftijd zou dit boekje in huis moeten hebben en er winst mee doen.
Wijzen op Christus
De schrijvers noemen hoofdstuk 6 de kern of de spil van het boek: pubers wijzen op Christus. Waarom is dat nu juist het moeilijke in de puberteit? Ouders ervaren hier hun eigen onmacht en afhankelijkheid. Ze vragen zich af of zij in hun dagelijks leven, in liefde tot de Heere, vrijmoedig spreken over Hem en in trouw aan Zijn gemeente een wegwijzer zijn voor hun kinderen.
Op een gevarieerde manier wordt in dit boek de opvoeding besproken aan de hand van duidelijke voorbeelden, gesprekken met de pubers en tegelijk ook handreikingen voor het praktisch invullen hoe met pubers omgegaan moet/kan worden.
Citaat blz. 64
Trek als ouders samen één lijn en bespreek met elkaar om consequent te zijn. Pubers zijn sneller geneigd zich aan de gemaakte afspraken te houden als ze erover mee mogen praten. Toch zullen ze bijna altijd uitproberen hoe ver ze kunnen gaan. Ze willen weten of meent wat je zegt. Ze verwachten ook dat je er iets van zegt als ze te ver gaan. Dat geeft duidelijkheid. En dat hebben ze hard nodig.
Van harte aanbevolen.
Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor de juiste werking van de site. Voor het meten van bezoekgegevens wordt gebruik gemaakt van geanonimiseerde analytische cookies. Meer info