Hij benadrukt hoe goed het is om de Heere op jonge leeftijd te zoeken. Bij het ouder worden, neemt namelijk het risico toe op lusteloosheid, vermoeidheid en zorgen. Tegelijkertijd begrijpt Fruytier heel goed dat jongeren allerlei uitvluchten bedenken. Die benoemt en bespreekt hij uitvoerig. Hij neemt als voorbeeld keizer Nero, die volop genoot van het goede leven en daarna stierf. Toen moest hij alles achterlaten en wachtte hem de eeuwige ondergang.
De schrijfstijl van Fruytier is eerlijk en doordringend:
• Er klinkt een liefdevolle waarschuwing: ‘Wat heeft God, je Schepper, jou gedaan dat je echt opzettelijk van plan bent om je jeugd aan Hem te onthouden, terwijl Hij daar zo veel waarde aan hecht?’
• Er is een eerlijke vermaning: ‘Er zijn jonge mensen die zo’n groot genoegen in zichzelf scheppen dat ze zich verbeelden alle eer waard te zijn’.
• Er is ook een jaloersmakende belofte: ‘Bij de Heere krijg je vergeving, genade, vrede met God en sta je onder Zijn bescherming’.
• En ook een bemoediging voor jongeren die God vrezen: ‘De Heere heeft jullie al vroeg liefgehad en je in je jeugd tot Zijn zalige gemeenschap geroepen’.
Fruytier wijst erop dat de Heere geen strenge Meester is. Het is niet verkeerd om mooie kleren te dragen, jezelf goed te verzorgen of lichamelijke beweging te nemen. ‘Maar zoekt eerst het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid’ (Matth. 6:33a). Zijn adviezen zijn verrassend hedendaags: vermijd slecht gezelschap, volg niet de massa, wees niet lui, ga aan het werk en lees de Bijbel. Dit eerste deel in de serie ”Gereformeerde Klassieken” bevat onderwijs voor jong en oud.