De puriteinse predikant Stephen Charnock (1628-1680) was een groot geleerde. Hij was nog maar 22 jaar, toen hij docent werd aan de universiteit van Oxford. Daarna was hij predikant in Ierland. In 1662 werd hij tijdens de ‘Great Ejection’ uit zijn ambt ontzet. In 1675 werd hij echter weer predikant, nu in een presbyteriaanse gemeente in Londen.
Charnock was een echte studeerkamergeleerde. Hij wist echter heel goed wat er op kerkelijk en politiek gebied aan de hand was. Dat blijkt uit de inhoud van Tenzij dat iemand…
Het boek begint met een uitvoerige inleiding door dr. J. van de Kamp. Daarin worden de kerkelijke en politieke toestanden in Engeland en de persoon van Charnock duidelijk beschreven. Charnock bespreekt in zijn boek de wedergeboorte in vier verhandelingen: over Johannes 3 vers 3 en 5 , 2 Korinthe 5 vers 17, Johannes 1 vers 13 en Jakobus 1 vers 18. Ze gaan over de noodzaak, het karakter, de werkende Oorzaak en het Woord als middel voor de wedergeboorte. Het tweede en derde hoofdstuk hebben een sterk dogmatisch en polemisch karakter, maar in de
verhandelingen 2 en 4 komen ook mooie pastorale gedeelten voor. Vertaler dr. J. van de Kamp schreef een duidelijke inleiding en toelichtende noten. Het is hem gelukt het taalgebruik zo eenvoudig mogelijk te houden.