Door Christianne Muussers in NBD Biblion op 06-02-2020
In dit handzame vierkantje boek presenteert Anja Helmink verhalen van achttien grote en
kleine hakkersfamilies uit heel Nederland, vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu. De
verhalen zijn rijk geïllustreerd met oude foto’s en portretten van de ambachtelijke en
industriële bakkers, en doen je beseffen hoeveel werk en liefde er in de productie van ons
dagelijks brood wordt gestoken.
Tussen de bakkersverhalen staan recepten van de bakkerij in
kwestie of uit oude receptenboeken, met sfeervolle foto’s. Die recepten betreffen niet altijd
de specialiteit van de bakkerij uit het verhaal (die houden ze dus toch geheim!) maar wel
andere lekkernijen zoals vlaai, appelstroop, allerlei koekjes, kaasballetjes, oliebollen,
krentenbrood en volkorenbrood. Er zijn geen basisrecepten en vaktermen of ingrediënten krijgen
niet altijd een verklaring; meestal kom je er toch wel uit. De inhoudsopgave is meteen ook
het register van de recepten. ‘Het geheim van de bakker’ nodigt uit om zelf aan de slag te
gaan, maar maakt ook nieuwsgierig naar de in de verhalen genoemde specialiteiten.
Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor de juiste werking van de site. Voor het meten van bezoekgegevens wordt gebruik gemaakt van geanonimiseerde analytische cookies. Meer info